Γιαννης Γιαννουτσος
Αρχιτέκτων ΕΜΠ • Εικαστικός ΑΣΚΤ

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΕΝΤΗ

Περιγραφή

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΡΕΝΤΗ

ΕΠΑΙΝΟΣ

 

«ΕΓΧΑΡΑΚΤΗ ΠΟΛΗ»

Ανασχεδιάζοντας ένα παλαιό κοιμητήριο

 

Το εσώτερο δίκτυο διαδρομών, κύριων και δευτερευόντων, που δημιουργείται εντός της περιοχής μελέτης, θα μπορούσε να παραλληλιστεί με μικρογραφία της λειτουργίας της πόλης.

Προτείνεται η δημιουργία ενός δικτύου πρόσβασης στο πάρκο με τους κεντρικούς και τους δευτερεύοντες άξονες, που θα λειτουργεί ως ραχοκοκαλιά της σύνθεσης. Στόχος είναι, η κίνηση να διοχετευθεί από την πόλη στο εσωτερικό τού πυρήνα και στους επιμέρους λειτουργικούς πόλους.

Η ραχοκοκαλιά της σύνθεσης προκύπτει από δυο βασικές χαράξεις της πόλης: η κύρια χάραξη συνδέει το δυτικό τμήμα της περιοχής μελέτης με το ανατολικό. Εμφανίζεται παράλληλη με την υπάρχουσα τοπογραφία σημαίνοντας την ισόπεδη κεντρική πορεία. Η δεύτερη χάραξη συνεπάγεται τη σύνδεση του νότιου μέρους με το βόρειο. Οι χαράξεις αυτές εμφανίζονται να τέμνονται κάθετα μεταξύ τους, σηματοδοτώντας το ρυθμό για τη δημιουργία των υπόλοιπων αξόνων της σύνθεσης.

Η υψομετρική διαφορά που μειώνεται βαθμηδόν από το βόρειο τμήμα της περιοχής μελέτης στο νότιο, συνεπάγεται την αξιοποίηση του φυσικού ανάγλυφου για τη δημιουργία χώρων υπό της γης (εκθεσιακός χώρος, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, αναψυκτήριο - εστιατόριο). Οι δυο εκτενείς περιοχές πρασίνου που δημιουργούνται, βόρεια και νότια της σύνθεσης, περιέχουν πόλους δραστηριοτήτων (αθλοπαιδιές, ημιυπαίθριοι χώροι, παιδική χαρά, υπαίθριο θέατρο εκδηλώσεων) και ενοποιούνται μεταξύ τους μέσω δικτύου διαδρομών.

 

 

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

 

Έπαινος στον ομώνυμο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, Δήμος Νίκαιας - Ρέντη, 2017

ΤΟΠΟΣ

Νίκαια - Ρέντης, Αθήνα

 

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ

2017

 

ΤΥΠΟΣ ΕΡΓΟΥ

Ανάπλαση περιοχής - Πολιτιστικές χρήσεις

 

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ

Γιάννης Γιαννούτσος, Ηλίας Γεωργακόπουλος