Γιαννης Γιαννουτσος
Αρχιτέκτων ΕΜΠ • Εικαστικός ΑΣΚΤ

ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΠΡΑΛΟΥ

Περιγραφή

ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΠΡΑΛΟΥ

ΑΙΓΙΝΑ, ΠΛΑΚΑΚΙΑ

 

«ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΠΡΑΛΟΥ»

Ο σημαντικός Έλληνας γλύπτης Χρήστος Καπράλος, έζησε και δημιούργησε κατά τους θερινούς μήνες στην περιοχή Πλακάκια της Αίγινας όπου έχτισε το σπίτι - εργαστήριό του. Στο χώρο του Καπράλου, ήδη λειτουργεί το μουσείο του και προτείνεται η δημιουργία ενός νέου, που σε συνδυασμό με το παλαιό θα στεγάσει το σύνολο του έργου του γλύπτη.

Στην περιοχή Πλακάκια βρίσκονται τα αρχαία λατομεία πωρόλιθου (τοπικό πέτρωμα). Η κεντρική ιδέα του νέου μουσείου εφορμάται από την έννοια της λατόμησης. Η σύνθεση του νέου μουσείου συγκροτείται ως εξής: εισέρχομαι στη γη - ανακαλύπτω το έργο - φέρω την εμπειρία που έλαβα.

Προτείνεται ένα μουσείο υπό της γης, ώστε να αξιοποιηθεί το υπάρχον ανάγλυφο του τόπου και να αποδοθεί ο κατάλληλος συμβολισμός. Η δομή τού μουσείου στηρίζεται στη σπειροειδή διαδρομή που αναπτύσσεται εντός του μουσείου και οργανώνει τις επιμέρους εκθεσιακές ενότητες. Ο επισκέπτης τού μουσείου, ανακαλύπτει τα γλυπτά (έργα σε χαλκό, σε ξύλο, σε πωρόλιθο, γλυπτά από πέτρα και γύψο) σε χώρους απ’ όπου το φως εισέρχεται από το επίπεδο της γης.

Το δεύτερο σκέλος της μελέτης, αναφέρεται στην αξιοποίηση των σπιτιών εργαστηρίων του Χρ. Καπράλου, του Ι. Μόραλη και του Ν. Νικολάου που δύνανται να αποτελέσουν τους κόμβους της πολιτιστικής διαδρομής στα Πλακάκια της Αίγινας. Συγκεκριμένα, προτείνεται η επαναλειτουργία του χώρου του Νικολάου ως ξενώνα - εργαστηρίου φοιτητών Καλών Τεχνών και Αρχιτεκτονικής και ως μουσείου, το οποίο είναι αφιερωμένο στο έργο του καλλιτέχνη. Το σπίτι - εργαστήριο του Μόραλη  προτείνεται να λειτουργήσει ως μουσείο που θα φιλοξενεί το έργο του ζωγράφου. Στο χώρο του Καπράλου, το υπάρχον μουσείο δύναται να εμπλουτιστεί με τη δημιουργία ενός νέου, που σε συνδυασμό με το παλιό θα στεγάσει το σύνολο του έργου του γλύπτη. 

Η μελέτη ολοκληρώνεται με την πρόταση για ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, με σκοπό τη δημιουργία ενός πολιτιστικού περιπάτου που θα ενοποιεί τα μουσεία των καλλιτεχνών, στα χνάρια της αρχαίας παραλιακής οδού. Αρχή της διαδρομής θα είναι το μουσείο Νικολάου, θα συνεχίζει στο μουσείο Μόραλη και έπειτα στο μουσείο Καπράλου. Παρουσιάζονται αναλυτικά σχέδια και μακέτες που αφορούν στην ανάπλαση του παραλιακού μετώπου με στόχο τη δημιουργία του πολιτιστικού περιπάτου.

 

 

 

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ - ΕΚΘΕΣΕΙΣ

 

GRE A T - Greek Architectural Talent, Έκθεση στο Μέγαρο Μουσικής, 2013  

Αρχιτεκτονικά Θέματα, τεύχος 47  

Imagine Aegina, ‘Έκθεση στο Λαογραφικό ίδρυμα Αίγινας, 2013 

Νέοι Έλληνες αρχιτέκτονες, Περιοδική πολιτιστική έκδοση ‘Αίτιον’ - ‘Περί Αρχιτεκτονικής και ζωγραφικής’ , 2015  

ΤΟΠΟΣ

Πλακάκια Αίγινας, Ελλάδα

 

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ

2011

 

ΤΥΠΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ

Μουσείο

 

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ

Γιάννης Γιαννούτσος

 

ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ

2011

 

ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Διπλωματική εργασία στη σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π.

 

ΕΠΙΒΕΛΕΠΩΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Τάσης Παπαϊωάννου

 

ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ

Περικλής Γουλάκος