Δ: Αθήνα, Εξάρχεια, Τοσίτσα 24, 10683
Το ακόλουθo θέμα, αφορά στην παρέμβαση σε ένα πέτρινο ισόγειο κτίσμα, στο χωριό Παναιτώλιο Αιτωλοακαρνανίας. Πρόκειται για την αναδιαμόρφωση του ισογείου επιπέδου, την προσθήκη ενός ορόφου, καθώς και την αναδιάρθρωση του εξωτερικού υπαίθριου χώρου.
Επιδιώκεται η αντίστιξη μεταξύ της προϋπάρχουσας κτιριακής δομής και της προσθήκης σε αυτή. Σύμφωνα με αυτήν την αρχή, η δομή της πέτρας του ισογείου κελύφους, διαφοροποιείται από εκείνη της μεταλλικής κατασκευής που προστίθεται στον όροφο.
Οι λειτουργικές ενότητες διατάσσονται ως εξής: Στον ισόγειο χώρο του οικήματος, χωροθετούνται το σαλόνι και η κουζίνα, ώστε να συνδέονται τόσο οπτικά όσο και λειτουργικά με τον παρακείμενο υπαίθριο χώρο και κήπο. Το μικρό δωμάτιο με λουτρό καθώς και το αποχωρητήριο που διατάσσονται επίσης στο ίδιο επίπεδο, ολοκληρώνουν λειτουργικά τον χώρο. Η σύνδεση του ισογείου με τον όροφο, γίνεται διαμέσου μιας κλίμακας που τοποθετείται στον κεντρικό προθάλαμο - χολ. Στον όροφο της οικίας, διατάσσεται μεγαλύτερου μεγέθους δωμάτιο με λουτρό, καθώς και ένας ενιαίος ευέλικτος χώρος γραφείου - εργαστηρίου. Η ανάγκη για φυσικό φως στον όροφο, συνεπάγεται και την υλικότητα των όψεων του ορόφου από διάτρητη λαμαρίνα. Με αυτή τη συνθετική επιλογή, δημιουργείται μια αντίστιξη ανάμεσα στο υφιστάμενο κέλυφος και στην προσθήκη.
Ο υπαίθριος χώρος στην περίμετρό του, οριοθετείται με πλέγμα περίφραξης ενώ παράλληλα συγκροτείται μια επίσης περιμετρική ζώνη στο εσωτερικό του οικοπέδου, που φυτεύεται με γιασεμί. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η περίμετρος θέτει συνθήκες εσωστρέφειας και ιδιωτικότητας από το δημόσιο πέρασμα. Η επιλογή του συγκεκριμένου αναρριχώμενου φυτού, σχετίζεται και με τις προσωπικές μνήμες του αρχιτέκτονα από την οικία συγγενικού του προσώπου.
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ: Γιάννης Γιαννούτσος
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Σίλια Ράντου
ΤΟΠΟΣ: Παναιτώλιο Αιτωλοακαρνανίας
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ: 2020, Έργο που βρίσκεται σε φάση υλοποίησης
ΤΥΠΟΣ ΚΤΙΡΙΟΥ: Κατοικία