Γιαννης Γιαννουτσος
Αρχιτέκτων ΕΜΠ • Εικαστικός ΑΣΚΤ

Ημερίδα The Greek Marble. To Mάρμαρο ως φυσικό υλικό.

Περιγραφή

Ημερίδα The Greek Marble. To Mάρμαρο ως φυσικό υλικό.

 

 

Link: Γιάννης Γιαννούτσος "ΣΥΝΟΜΙΛΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΛΗ"

 

 

Ενότητα 3: ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ ΩΣ ΦΥΣΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
Γιάννης Γιαννούτσος Ι Αρχιτέκτων Μηχ. ΕΜΠ, Εικαστικός ΑΣΚΤ
 

Περνώντας από ένα μαρμαράδικο στο Μαρούσι διακρίνω πλάι στον πέτρινο μαντρότοιχό του δυο ολόλευκες γλυπτικές φιγούρες. Στέκονται παράμερα από τον σωρό των μαρμάρινων θραυσμάτων, αθέατες σε πρώτη όψη.

Εικασίες εγείρονται για τις παρουσίες αυτές: Απεικονίζονται άραγε η μητέρα και ο πατέρας του μαρμαρά; Και είναι καμωμένες από την ίδια ύλη με την οποία εκείνος δουλεύει; Για ποιο λόγο τους έχει χωροθετήσει σε μια γωνιά του χώρου του; Και μάλιστα με πλάτη στον δρόμο; Μήπως για να τον κοιτάνε ενώ δουλεύει; Και κάπως έτσι θα ‘ναι σαν να τον φυλάνε; Σαν ένα άλλο χωρικό εικονοστάσι;

Η απάντηση δόθηκε μόλις πρόσφατα. Παριστάνεται η γυναίκα του πρώτου ιδιοκτήτη του μαρμαράδικου, καθώς και ο ίδιος, ως ανάθημα - θύμηση.

Και το ερώτημα εγείρεται: Γιατί επιλέγω να δουλεύω με το μάρμαρο; Ποιο νόημα επιθυμώ να προσδίδω σε αυτό; Και η ύλη αυτή καθ’ εαυτή πώς με καθοδηγεί καθώς την μπολιάζω με την επιθυμία μου;

 

Επισκεπτόμενος συχνά μαρμαράδικα προς εύρεση υλικού για τη δουλειά μου νοιώθω την ύλη να είναι “σε μετάβαση”. Είναι ακόμη τόπος, μέρος ενός βουνού ή ενός βράχου απ’ όπου αποκόπηκε, και ακριβώς πριν γίνει σκέλος ενός αρχιτεκτονήματος ή ενός έργου Τέχνης.

“Βρισκόμαστε στο ανάμεσα”.

Δεν είναι όμως μόνο η ύλη σε μετάβαση αλλά ο ίδιος μας ο συλλογισμός. Για να προδώσει νόημα στην ύλη ο νους συντάσσει παράλληλες ερμηνείες.

 

 

Στις 14 Οκτωβρίου 2022 παγματοποιήθηκε ημερίδα, στην Έκθεση Οικοδομή – Metropolitan Expo και ήταν μια διοργάνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης με την υποστήριξη του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής και τη δημιουργική διεύθυνση και επιμέλεια της Design Ambassador και του Archisearch, δηλαδή της ομάδας του Βασίλη Μπαρτζώκα.

Η ημερίδα «Το Ελληνικό Μάρμαρο» αποτελεί μία πρωτοβουλία του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής με στόχο την ανάδειξη του ελληνικού μαρμάρου. Υλικό φυσικό, διαχρονικό και συνυφασμένο με τον τόπο εξόρυξής του, το μάρμαρο εκπλήσσει με τις διάφορες κλίμακες στις οποίες έχει εφαρμογή, αλλά και με τον τρόπο που μεταλλάσσει τον χαρακτήρα των έργων στα οποία τοποθετείται. Υλοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία των εταιρειών: Iktinos Hellas S.A – Marmyk Iliopoulos – John Papagiannoulis Bros S.A. – Eagle SA.